The Insider (1999)

Michael Mann är en man vars filmer jag sett fler av än jag trott. Jag är väl medveten om att han regisserade en av mina personliga 90-talsfavoriter Heat, men att han också ligger bakom hyfsat trevliga rullar som Den siste Mohikanen (1992), Collateral (2004), och Public Enemies (2009) hade jag missat. Hans mest prisade film såg jag emellertid först i kväll.

The Insider (1999) on IMDb

The InsiderTitel: The Insider

Originaltitel: The Insider

Premiärår: 1999

Regissör: Michael Mann

Kompositörer: Lisa Gerrard, Pieter Bourke, Greame Revell

Medverkande: Russell Crowe, Al Pacino, Christopher Plummer m.fl.

Filmen

The Insider är en sådan där konspirationsfilm som man helst inte bör analysera för mycket om man vill bibehålla sitt allmänna välbefinnande. ”It’s not the f*cking point whether you told the truth or not” är en talande replik levererad av Mr. Al Pacino, som spelar Lowell Bergman, producent för CBS News 60 Minutes. Vi lever i en värld där sanningar förvrängs, justeras, manipuleras, skyddas, och byts ut i varenda aktiv sektor. Vad media ger oss, och på vilket sätt det sker, guidar oss till att forma vår uppfattning om världen. Och hur skev och falsk kan den uppfattningen därigenom inte bli?

Jeffrey Wigand (Russell Crowe) får sparken från sitt jobb vid ett stort tobaksföretag, och är närmast redo att gå ut som ”whistleblower” för att offentliggöra företagets oärlighet beträffande de hälsorisker deras produkter medför. Pacinos Bergman erbjuder möjligheten till att medverka i 60 Minutes, och försöker guida Wigand till att fatta rätt beslut. Samtidigt plågas Wigand av förföljelse och dödshot från okända håll. Och äktenskapet mår inte så prima det heller.

Crowe var 33 år när han fick rollen som Wigand, vilket krävde några fysiologiska justeringar. Filmen är baserad på verkliga händelser som ägde rum när verklighetens Wigand var 53 år gammal, och ganska så tjock. Lowell Bergman, spelad av en 58-årig Pacino, var lustigt nog bara 50.

Återigen är jag imponerad av Manns förmåga att skapa en film som engagerar i över två och en halv timme utan att egentligen innehålla så fasligt många konkreta händelser. Kanske hjälpte det mig att veta att filmen är baserad på verkliga händelser – något som tenderar bidra till att man har lite mer tålamod med actionfattiga sekvenser. Men det går inte att komma ifrån att varje litet tillfälle att höja pulsen hos publiken har tagits i akt, och på slående effektiva sätt varje gång. Faktum är att om jag så här bara några timmar efter att ha sett filmen försöker rada upp dess nyckelhändelser så får jag problem direkt – och då satt jag ändå på helspänn närmast hela tiden!

Filmbetyg: 4 av 5

Musiken

Efter The Insider gjorde Russell Crowe sin hittills största roll som Maximus i Gladiator, men det var inte bara han som hoppade från Michael Manns konspirationsfilm till Ridley Scotts Blockbuster. Det gjorde också kompositören och sångerskan Lisa Gerrard, som är särskild känd för den vokalmusik hon framförde och skrev tillsammans med Hans Zimmer för Gladiator. I The Insider används hennes röst på ett liknande sätt, men här till Pieter Bourkes syntetiska arrangemang. För ytterligare bidrag till den musikaliska delen av sountracket står Greame Revell.

Ur ett atmosfäriskt perspektiv är musiken ypperligt bra – i synnerhet när Gerrards vackra röst placeras i förgrunden och skruvar upp förtvivlan, paranoia och ängslan åtskilliga nivåer. Ur ett mer strukturellt perspektiv ser jag dock inte samma verkshöjd som i Elliot Goldenthals soundtrack för Heat. Det är aningen för spretigt. Dessutom känns det inte som om soundtracket i sin helhet stoltserar med någon vidare identitet utöver den som automatiskt kommer med Lisa Gerrards strålande vokala inslag.

Värt att notera är dessutom att två av de längsta och bästa spåren på soundtrackalbumet faktiskt kommer från Gerrards och Bourkes gemensamma album Duality, som släpptes året innan The Insider.

Musikbetyg: 3/5

The following two tabs change content below.

Oliver Lindman

Fil kand i musik (Sussex University, Brighton) med tonvikt på komposition och musik i audio-visuella media. Har film och musik som främsta intressen, och uppskattar särskilt när de ingår äktenskap.

Latest posts by Oliver Lindman (see all)

Kommentera

Name and email are required. Your email address will not be published.