Spotifysöndag #8 – John Williams bästa

Till slut måste det ju bli en John Williams-lista. Den numera 81-årige legenden har alldeles för många hits för att man ska kunna undvika honom under någon längre tid. Dessutom är han fortfarande väldigt levande. Jag må ha antytt i blogginlägg att han börjat varva ner på allvar, och huvudsakligen ägnar sig åt Steven Spielbergs produktioner, men det var att räkna ut honom för tidigt. Han har nyligen komponerat färdigt för filmatiseringen av bästsäljaren Boktjuven, och i somras blev det klart att han ska skriva musiken till samtliga nya Star Wars-filmer. Den sista av dem kommer ut 2019, när Williams är 87 år! Det är bara att hoppas att hälsan inte börjar ställa till problem.


John Williams diskuterar de nya Star Wars-filmerna.

Spotifysöndag 8Spotifysöndag #8

Lista: John Williams bästa – Filmmusik.nu

Nuvarande antal spår: 20

Skapare: Egen.

Beskrivning: Det är närmast befängt hur många minnesvärda melodier och teman en enda individ kan skapa. Hajen (1975), Star Wars (1977 m.fl.), Superman – The Movie (1978), Jakten på den försvunna skatten (1981), E.T. (1982), Jurassic Park (1993), Schindler’s List (1993), och Harry Potter och de vises sten (2001) är alla succéfilmer med oerhört starka musikaliska identiteter. Och det är tack vare just Mr. Williams. Samtidigt är dessa filmer givetvis bara en bråkdel av de hundratals han komponerat för. På den här listan hittar du tjugo personliga favoriter.

The following two tabs change content below.

Oliver Lindman

Fil kand i musik (Sussex University, Brighton) med tonvikt på komposition och musik i audio-visuella media. Har film och musik som främsta intressen, och uppskattar särskilt när de ingår äktenskap.

Latest posts by Oliver Lindman (see all)

Kommentera

Name and email are required. Your email address will not be published.