Nymphomaniac (2013)

Det är med en recension av en drygt fyra timmar lång film om sexberoende som jag ämnar avsluta en lång och trevlig sejour av bloggande här på Filmmusik.nu. Nja, riktigt så dramatiskt blir det inte. Bloggen kommer att återupptas ett par månader fram i tiden – förhoppningsvis i mitten av maj. Anledningen är att det helt enkelt är vansinnigt svårt att kombinera ett aktivt studie- och föreningsliv med aktiva webbprojekt (aktiva som i kräver regelbunden uppdatering), och det kommer att bli ovanligt vansinnigt svårt under de kommande veckorna. Ni har säkert redan märkt att det blivit allt glesare mellan inläggen på senare tid.

... läs mer

Boktjuven (2013)

Så fort den nu 82-årige John Williams varit i farten igen så är man som filmmusikentusiast närmast tvungen att ta sig till biosalongen. Med tanke på att Boktjuven kom ut på biograferna i förrgår här i Brighton så var det förvånansvärt tomt i salongen. Det är ändå fredagskväll. Faktum är att det inte känns som att man direkt överrösts av reklam för den här filmen, vilket känns lite märkligt med tanke på vilken storsuccé Markus Zusaks bok var.

... läs mer

American Hustle (2013)

”Christian, I hate plots. I am all about characters, that’s it.” Så ska David O. Russell ha sagt under inspelningen av American Hustle, efter att Christian Bale påpekat att de en av de många Russell-uppmuntrade improvisationerna skulle innebära betydande (och enligt Bale, svårrättfärdigade) förändringar för handlingen. Och så är det. American Hustle är ”all about characters”. Karaktärerna gör filmen.

... läs mer

Carrie (1976)

Det finns många filmatiseringar av Stephen King-böcker, och kvalitetsmässigt varierar de en hel del. Vi har storsuccéer som Den gröna milen (1999) och Nyckeln till frihet (1994), samt riktiga floppar som Drömfångare (2003) och Maximum Overdrive (1986). Den första – Carrie (1976) – brukar räknas till de bättre.

... läs mer

12 Years a Slave (2013)

En Golden Globe blev det till slut av de sju nomineringar som 12 Years a Slave tilldelades. Och som av en händelse var det just ”bästa dramafilm”-utmärkelsen som filmen hämtade hem. Det måste vara lite annorlunda – att vinna bästa film utan att vinna något annat. Oavsett vad, efter att igår ha sett filmen råder det inga tvivel om att filmen åtminstone måste ha varit nära att få betydligt fler statyetter.

... läs mer

Captain Phillips (2013)

Paul Greengrass tacklade med Captain Phillips ytterligare en internationellt uppmärksammad storhändelse med direkt koppling till USA. För er som inte visste ligger Greengrass också bakom den plågsamt journalistiska United 93 (2006), som fokuserar på händelserna inuti det fjärde planet under 9/11, men samtidigt återger samtliga övriga nyckelhändelser under denna historiska dag. Och Greengrass är en helt annan person än Michael Bay.

... läs mer

Hobbit: Smaugs ödemark (2013)

Ibland vet jag på förhand att jag kommer att trivas i biosalongen. Hobbit: En oväntad resa, med sitt blandade mottagande, bevisade för mig att ”sådant här jag gillar jag”. Utan att vara Tolkiennörd eller känna mig särskilt berörd av Peter Jacksons Midgårdfilmer så är jag bra fascinerad av den värld man som åskådare dras in i. Så mina förväntningar inför Smaugs ödemark var höga …

... läs mer