Produktionsvecka #3 – Inspelning

Allt eftersom studierna intensifieras så förskjuts mina bloggplaner. Produktionsinlägget kommer först nu, och Disneytisdagen kommer tyvärr att få skjutas upp ett par dagar återigen. Dessutom har jag dragit igång recensioner av både Carrie (1976) och Hunger Games: Catching Fire (2013), men inte riktigt kommit någonstans med dem.

Filmskapande är fantastiskt, men också oerhört krävande. Den film jag försöker producera (officiellt är jag inte producent, men tekniskt sett är jag det) kommer i slutändan förmodligen att vara åtta eller nio, möjligen tio minuter lång. Filmen spelas inte in på fler än tre-fyra olika platser, samtliga av vilka är inom tio minuters gångavstånd från varandra. Givetvis gör jag inga stora investeringar. Föreningen håller med filmkamera och steadicam, och de som hjälper mig är alla studenter och förväntar sig inte att få betalt. Det enda som har kostat några hundralappar är rekvisitan.

InspelningDet positiva med att arbeta med andra studenter är just det där att man kan få studenter att göra de många andra skulle kräva betalt för. Det negativa är att studenter ofta har, eller tror sig ha, alldeles för lite att vinna, och därigenom också alldeles för lite att förlora. Att få ihop ett team där alla är lika seriösa och ambitiösa är närmast omöjligt. Alltid är det någon eller några som är otillförlitliga och svåra att få tag på. Jag har exempelvis ägnat stora mängder energi åt att få huvudrollsinnehavaren att höra av sig, och visa tecken på att hon faktiskt tänkt sig dyka upp på inspelningsdagen.

Nu har första inspelningsdagen ägt rum, och skådespelerskan kom, om än en halvtimme för sent (inget jag inte var inställd på). Det material jag fick är jag mycket nöjd med, och jag var vid dagens slut vid mycket gott mod eftersom det mest organisationsmässigt komplicerade klarats av. Men trots att vi nu har träffats och talats vid och skrattat tillsammans så är det fortfarande lika svårt att få med skådespelerskan i dialogen när vi diskuterar datum för nästa inspelning. Faktum är att ett datum föreslogs för nu fyra dagar sedan, och trots envetna försök från min sida har jag inte lyckats få henne att höra av sig och säga om det passar henne. Det börjar bli knappt om tid nu – vi vill spela in i övermorgon!

Som filmskapare tar man sig långt med en stark vilja, men aldrig hela vägen. Väder, lokal- och materialtillgänglighet, och medarbetare är bara några exempel på de nödvändigheter som man inte själv kan styra fullt ut. Om man i full utsträckning förstod vad filmskapande faktiskt innebär, med alla diskussioner och misstag och balansgångar och kompromisser så skulle man nog begripa varför det publiceras så mycket dålig film, och varför en film med en budget på 300 millioner dollar kan ha så pass många ”goofs” och ”errors”.

Nu när jag fått ur mig allt detta (ja, det behövdes visst!) så kan vi återgå till själva filmen:

Veckans framsteg:

– Merparten av scenerna (uppskattningsvis 85 %) har spelats in!
– Dessa har klippts och satts ihop till ett första utkast
– Musikmaterial om ca en minut har komponerats

Kvar att göra:

– Spela in de kvarvarande fyra scenerna, tre av vilka äger rum utomhus.
– All kvarvarande efterproduktion

Musiken:

Det senaste dygnet har gått till att prova en massa idéer, experimentera lite, och slutligen bestämma sig för en palett av instrument och ljud att använda i filmen. Ingenting är spikat än, men jag börjar få något sorts grepp över situationen. Mer specifik än så tänker jag inte vara idag!

The following two tabs change content below.

Oliver Lindman

Fil kand i musik (Sussex University, Brighton) med tonvikt på komposition och musik i audio-visuella media. Har film och musik som främsta intressen, och uppskattar särskilt när de ingår äktenskap.

Latest posts by Oliver Lindman (see all)

Kommentera

Name and email are required. Your email address will not be published.