Oscarsgalan 2014: bästa musik och bästa sång

Med någon timme kvar till Oscarsgalan är det väl inte mer en rätt att jag drar till med en kvalificerad tippning om vilka som kan ta hem musikpriserna. Läs gärna mina första tankar kring detta här.

Det rör sig alltså om följande nomineringar i kategorin bästa bakgrundsmusik (Best Original Score):

Boktjuven (John Williams)

Gravity (Steven Price)

Her (William Butler, Owen Pallett)

Philomena (Alexandre Desplat)

Saving Mr. Banks (Thomas Newman)

Oscarsgalan 2014 - musik, sångSom ni redan har märkt så växte John Williams musik till Boktjuven något alldeles enormt i mina öron i och med att jag faktiskt såg filmen. Vad som inledningsvis kändes ganska svagt känns nu som ett av Williams starkaste under 2000-talet.

Jag tror inte att Saving Mr. Banks har den där udden som krävs, och förmodligen inte heller Philomena. Her har jag inte lyckats se, och tänker därför lämna ute helt och hållet (här har jag bara mig själv att skylla – även om soundtracket i sin helhet är märkligt svåråtkomligt online). Sedan tror jag trots allt inte att Williams tar hem Oscarn. Han har gått miste om den förut när han hostat upp starkare bidrag (Harry Potter och de vises sten, inte minst). Jag har tippat på en storslam för Gravity, och tror också att Steven Price vinner för bästa musik.

Sedan har vi bästa sång (Best Original Song), en kategori som numera bara har fyra nominerade efter att ”Alone Yet Not Alone” blivit diskvalificerad:

– ”Happy” (Pharrell Williams), Despicable Me 2.

– ”Let It Go” (Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez), Frost.

– ”The Moon Song” (Karen O, Spike Jonze), Her.

– ”Ordinary Love” (Paul ”Bono” Hewson, Dave Evans, Adam Clayton, Larry Mullen), Mandela: Long Walk to Freedom.

Här tänker jag bara tjura över att Lana Del Reys fantastiska ”Young and Beautiful” från The Great Gatsby inte nominerades. Jag tror att striden står mellan ”Let It Go” och ”Ordinary Love”, trots att jag finner båda ganska bleka. Min irritation över att man valt att nominera just den kommersiella hiten från Frost, trots att det finns andra låtar i filmen är betydligt mer spännande, är förmodligen det som gör att jag (fortfarande med en synnerligen bister uppsyn), sätter ”Ordinary Love”  och U2 som tippade vinnare.

The following two tabs change content below.

Oliver Lindman

Fil kand i musik (Sussex University, Brighton) med tonvikt på komposition och musik i audio-visuella media. Har film och musik som främsta intressen, och uppskattar särskilt när de ingår äktenskap.

Latest posts by Oliver Lindman (see all)

Kommentera

Name and email are required. Your email address will not be published.