Oscarsgalan 2014: bästa musik och bästa sång

Med någon timme kvar till Oscarsgalan är det väl inte mer en rätt att jag drar till med en kvalificerad tippning om vilka som kan ta hem musikpriserna. Läs gärna mina första tankar kring detta här.

Det rör sig alltså om följande nomineringar i kategorin bästa bakgrundsmusik (Best Original Score):

... läs mer

Bästa filmmusik 2013 – Oscarsnomineringar

Oscarsnomineringar: bästa filmmusikSom många av oss känner till har årets Oscarsnomineringar meddelats, och särskilt intressanta för den här bloggen är förstås kategorierna Best Original Score och Best Original Song. Följande filmer nominerades i år:

Årets bästa filmmusik

Boktjuven (John Williams)

... läs mer

Framtida soundtrack-storsäljare

Det är inte svårt att lista ut på förhand vilka framtida soundtracks som kommer att sälja bäst. Storslagna actionscener med mycket ”svulst”. De är många nu.

Störst förtroende har jag förmodligen för Howard Shore. Jag ska erkänna att jag var riktigt imponerad av Hobbit: En oväntad resa. Med otaliga förändringar, tidshopp och FPS-duplicering behövdes den där starka tematiska och stilistiska musikaliska länken mellan de båda Middle Earth-trilogierna.

... läs mer

John Williams klamrar sig fast där han trivs bäst

Det är väl hög tid att få upp ett andra inlägg vid det här laget. Kanske ska man till och med försöka få det att handla om någonting.

Ni kommer snart att upptäcka att jag är ett stort fan av John Williams – kompositören bakom soundtracks till Hajen (1975), Star Wars (1977), E.T. (1982), Schindler’s List (1993), och otaliga fler. Han är en av de mest namnkunniga i branschen, men få känner till de projekt han arbetade med före Hajen. Och de som gör det vet troligen inte om att han var involverad i dem. Detta till trots var Hajen Williams sextionde film.

... läs mer