Nannies i filmer och musikaler

Varje dag laddar WatchMojo.com upp en ny topp 10-lista på Youtube. Det handlar om topp 10-listor som på olika sätt berör filmer, och de laddas upp varje dag. Det rör sig om ”De 10 bästa Disneyskurkarna” och ”De 10 bästa filmkompositörerna” och nu senast ”De 10 galnaste mat-fighterna i filmer”. Man tänker ju att inspirationen borde ta slut, men ju fler märkliga listor de publicerar inser man hur många filmer det görs och hur mycket potential för topplistor det faktiskt finns. Det har varit så många mat-fighter i producerade filmer så att det går att sätta ihop en 10 i topp-lista över dem. För allt kan ju hända i film, och vissa saker tenderar att hända oftare än andra, beroende på vad som har funkat och inte funkat.

nanniesSedan går det ju att hitta fascinerande sammanträffanden, med karaktärstyper som verkligen funkar på film. En sådan karaktärstyp är nannies, eller barnvakter. När musikaler listas i 10 i topp-listor kan man vara tämligen säker på att både Mary Poppins (1964) och The Sound of Music (1965) kommer att återfinnas på listan – troligtvis nära toppen. Är det inte lustigt att båda det i båda filmerna är Julie Andrews i rollen som nanny som bär berättelsen? Och som om inte det vore nog hade filmerna premiär med ett halvårs mellanrum.

Mary Poppins är en film som jag pinsamt nog upptäckt ganska nyligen (jag ska ju föreställa duktig på Disney, men några av sångerna är faktiskt helt briljanta. Det är välkända Bröderna Sherman som ligger bakom musiken. Idag är de mest kända för musiken till Djungelboken (1966) och Aristocats (1970), men de hade faktiskt skrivit sånger och musik till sex Disneyproduktioner innan Mary Poppins (mestadels live action-filmer).

Mary Poppins saknar knappast odödliga sångnummer, såsom ”A Spoonful of Sugar”, ”Chim Chim Cher-ee”, ”Supercalifragilisticexpialidocious”, och ”Let’s Go Fly a Kite”. Hela sexton sånger letade sig in i filmen (totalt skrevs närmare trettio) vilket är fler än i någon animerad Disneymusikal. Ska man vara helt ärlig så är filmen lite lång. Sångnummer som ”Step in Time” (som pågår i minst åtta minuter) kunde gått ha fått reduceras eller uteslutas.

I The Sound of Music lånade Julie Andrews sin röst till fantastiska låtar som ”My Favorite Things”, ”Do-Re-Mi” och, inte minst, ”The Sound of Music”. Denna musikal av legenderna Rodgers and Hammerstein hamnar högst på otaliga 10 i topp-listor över musikaler.

Nannies blir lätt populära karaktärstyper även utanför musikalens värld. Utmärkta exempel på det är Välkommen Mrs. Doubtfire (1993), med Robin Williams som nanny, och Nanny McPhee (2005). Dessa har också, i synnerhet den sistnämnda, väldigt trevlig filmmusik.

The following two tabs change content below.

Oliver Lindman

Fil kand i musik (Sussex University, Brighton) med tonvikt på komposition och musik i audio-visuella media. Har film och musik som främsta intressen, och uppskattar särskilt när de ingår äktenskap.

Latest posts by Oliver Lindman (see all)

Kommentera

Name and email are required. Your email address will not be published.