Musik till en kampanjfilm

Under våren anslöt jag till britternas arbetarparti över en eftermiddag för att få till lite musik till en kampanjfilm. Det rörde sig om en film vars totala längd skulle hamna någonstans kring tre minuter, och uppdraget i sig var på alla sätt förmånligt. Musiken skulle vara generisk, glad, enkel och lite up-beat. Inget komplicerat. En instrumental sång, helt enkelt. Och videomaterialet i form av diverse klipp och intervjuer skulle anpassas till musiken, inte tvärtom.

Musik-kampanjfilm, arbetarpartietJag tog in en vän som är duktig på att programmera trummor, och började med att arbeta ut en glad rundgång av ackord:

C – Dm11 – Eb – Dm add11 (- Dm add11 / G)

Målet var att få till en rundgång som inte lät alltför mycket som en åttiotalssång, och som inte var alltför smörig (dock inte på bekostnad av den där positiva och varma gemenskapskänslan som hör ett arbetarparti till). Steg två var att utveckla någon sorts basgång som kunde knyta samman ackorden och skapa ett fundament att bygga vidare utifrån.

Det visade sig dock att det inte behövdes så mycket mer. Jag fick in en flöjtmelodi som jag var ganska nöjd med, men som jag vid ett senare skede fick plocka bort för att den tog aningen för mycket plats.

Jag tydliggjorde flera gånger för filmskaparna att jag skapat olika sektioner med varierande densitet, vilka kunde justeras utan större problem om det skulle behövas flera lite tystare, mer avskalade sektioner för att ackompanjera intervjuerna. De nappade dock inte på det, utan klippte ganska fritt med material utan att be mig om vidare assistans. Förståeligt, förvisso. Det var knappast något gigantiskt projekt och jag ska inte säga att jag själv lade ner överdrivet mycket hjärta och själ i det. Men men …en kul erfarenhet likväl! Slutresultatet kan ses i klippet.

Filmen blev i slutändan kortare än jag trott, och ni märker också att musiken avslutas lite abrupt. Men som filmmusiker har man ju sällan makt särskilt länge. I originalfilen kommer ytterligare en ”vers”, via en tjusig liten modulation. Sången i sin helhet kan höras i följande klipp (Soundcloud är inte vad det ha varit, men det får duga den här gången).

Överdrivet välmixat är det inte – lite på grund av att jag var så inställd på att behöva göra vidare justeringar. Men både filmskaparna och de i partiet som bett om filmen verkade nöjda nog. Efter att ha skickat filen ovan hörde jag nämligen inte mer från dem förrän filmen låg uppe. Oavsett vad är det nog allt en trudelutt som man blir bra munter av!

The following two tabs change content below.

Oliver Lindman

Fil kand i musik (Sussex University, Brighton) med tonvikt på komposition och musik i audio-visuella media. Har film och musik som främsta intressen, och uppskattar särskilt när de ingår äktenskap.

Latest posts by Oliver Lindman (see all)

Kommentera

Name and email are required. Your email address will not be published.