Nannies i filmer och musikaler

Varje dag laddar WatchMojo.com upp en ny topp 10-lista på Youtube. Det handlar om topp 10-listor som på olika sätt berör filmer, och de laddas upp varje dag. Det rör sig om ”De 10 bästa Disneyskurkarna” och ”De 10 bästa filmkompositörerna” och nu senast ”De 10 galnaste mat-fighterna i filmer”. Man tänker ju att inspirationen borde ta slut, men ju fler märkliga listor de publicerar inser man hur många filmer det görs och hur mycket potential för topplistor det faktiskt finns. Det har varit så många mat-fighter i producerade filmer så att det går att sätta ihop en 10 i topp-lista över dem. För allt kan ju hända i film, och vissa saker tenderar att hända oftare än andra, beroende på vad som har funkat och inte funkat.

... läs mer

Spotifysöndag #8 – John Williams bästa

Till slut måste det ju bli en John Williams-lista. Den numera 81-årige legenden har alldeles för många hits för att man ska kunna undvika honom under någon längre tid. Dessutom är han fortfarande väldigt levande. Jag må ha antytt i blogginlägg att han börjat varva ner på allvar, och huvudsakligen ägnar sig åt Steven Spielbergs produktioner, men det var att räkna ut honom för tidigt. Han har nyligen komponerat färdigt för filmatiseringen av bästsäljaren Boktjuven, och i somras blev det klart att han ska skriva musiken till samtliga nya Star Wars-filmer. Den sista av dem kommer ut 2019, när Williams är 87 år! Det är bara att hoppas att hälsan inte börjar ställa till problem.

... läs mer

Spotifysöndag #7 – Epic Movie Soundtrack Songs

Det är sent på natten. En ny vecka ska börja, och det jag helhjärtat borde ägna min tid åt är att tänka ut hur jag ska kunna hålla en tio minuter lång presentation imorgon med en överförkyld röst som bara klarar av tre minuters talande i taget. Men det gör jag inte, för det är också söndag, och då har man ju en ursäkt att lägga sin energi på filmmusik-spellistor!

... läs mer

Spotifysöndag #5 – Fiffis filmtajm

Det blir en lite annorlunda approach den här veckan. Eftersom jag precis varit och sett Prisoners på bio vill jag få till recensionen så snabbt som möjligt, men jag kan inte avsätta tid för två recensioner den här helgen, och jag hinner heller inte med två inlägg i morgon. Därför är jag lite klurig och skriver Spotifysöndagsinlägget på lördagskvällen, men publicerar det strax efter tolvslaget.

... läs mer

Spotifysöndag #3 – Bernard Herrmanns bästa

Jag har för vana att ha en ”måltidsfilm” i datorn som jag kan kolla på när jag äter frukost eller lunch. En bra måltidsfilm är intressant och engagerande, men inte så spännande så att man gång på gång drar över måltiderna och tar en massa arbetstid. En typisk sådan film är 1492 – Den stora upptäckten (1992), som är precis lagom seg.

... läs mer

Spotifysöndag #2 – Alexandre Desplats bästa

Söndag igen, och dags för en ny spellista. Varför inte välja en kompositör och lista några av dennes främsta bidrag till filmmusikgenren? Den första kompositörsspecifika spellistan alltså. Jag borde välja John Williams, men det är för förutsägbart. Hans Zimmer likaså. Alan Menken? Nej, för mycket Disney just nu …

... läs mer