Filmmusik på Spotify – arkiv över spellistor

Naturligtvis är det så att de allra flestas filmmusikintresse stannar någonstans vid gillar att lyssna på filmmusik, vilket jag som gärna skriver lite sådär analytiskt och långdraget om ämnet förstås bör ta hänsyn till.

Spotify: Filmmusik-spellistorI skrivande stund är den bästa online-musiktjänsten tveklöst Spotify, och allt fler tar sitt förnuft till fånga och betalar den ringa månadsavgiften på 99 kr för att få tillgång till kopiösa mängder musik. Bland dessa kopiösa mängder musik finns också kopiösa mängder filmmusik, och många användare sätter ihop spellistor med sina favoriter.

På den här sidan kommer jag att successivt bygga upp ett litet arkiv över Spotifylistor – både andras och mina egna. Syftet är givetvis att erbjuda alla musikälskare genvägar till att utforska denna breda, spännande genre.

Listorna kan både vara allmänna favoritlistor och ha särskilda teman (t.ex. ”Thomas Newmans bästa filmmusik” eller ”Favoriter från Hollywoods gyllene era”).

1. Filmscore.se – filmmusik från filmarkivet

Filmscore.se: filmarkivetFrån Spotifysöndag #1 (8 september 2013). Länk till spellistan.

Allmän lista med musik ur alla de filmer som Filmscore.se valt att skriva om, med andra ord, musik ur filmer med riktigt bra musik. Med en bra bit över 150 spår lyssnas den inte sönder i första taget!

2. Alexandre Desplats bästa – Filmmusik.nu

Alexandre DesplatFrån Spotifysöndag #2 (15 september 2013). Länk till spellistan.

Lista med godbitar från den franske kompositören Alexandre Desplats många trevliga soundtracks. Hit räknas förstås filmer som Harry Potter och dödsrelikerna del 1 och 2 (2010, 2011) och Argo (2012).

3. Bernard Herrmanns bästa – Filmmusik.nu

Bernard HerrmannFrån Spotifysöndag #3 (22 september 2013). Länk till spellistan.

Bernard Herrmann var en extraordinär tonsättare för film. Särskilt känd är han för sina samarbeten med Alfred Hitchcock. I den här listan kan du lyssna till musiken från filmer som Studie i brott (1958) och Taxi Driver (1976).

4. Alan Menkens bästa – Filmmusik.nu

Alan MenkenFrån Spotifysöndag #4 (29 september 2013). Länk till spellistan.

Alan Menken förknippas allra mest med Disneyfilmer, och ses till och med lite som Disneys frälsare, på grund av de fantastiska scores och otaliga minnesvärda melodier han komponerat för Walt Disney Pictures sedan 1989.

5. The Soundtrack of våra favoritfilmer

Fiffis filmtajmFrån Spotifysöndag #5 (6 oktober 2013). Länk till spellistan.

Fiffis filmtajm är en av Sveriges mest lästa personliga filmbloggar. Den här innehållsrika listan är skapad av Åsa ”Fiffi” Lundh med bidrag från hennes läsare. Bland dessa drygt 300 spår finns några riktiga godbitar!

6. Film/Game Music

Film/Game MusicFrån Spotifysöndag #6 (13 oktober 2013). Länk till spellistan.

För er som är särskild förtjusta i dramatisk och rytmiskt driven musik med inslag av både orkester och elektroniska arrangemang är det här den perfekta listan. Fokus på instrumentalt. Mycket 2000-tal.

7. Epic Movie Soundtrack Songs

Epic Movie Soundtrack SongsFrån Spotifysöndag #7 (20 oktober 2013). Länk till spellistan.

En lista som inte är överdrivet lång, men vars innehåll valts ut med yttersta omsorg. En perfekt lista för en trött eftermiddag då du inte orkar med annat än riktiga klassiker. 25 låtar kan man lyssna igenom vid ett tillfälle!

8. John Williams bästa – Filmmusik.nu

John WilliamsFrån Spotifysöndag #8 (27 oktober 2013). Länk till spellistan.

John Williams är en levande legend i filmmusikvärlden. Under sin 60-åriga karriär har han kammat hem 5 Oscars och producerat fler odödliga teman än någon annan filmkompositör genom tiderna. På den här listan återfinns tjugo favoriter.

9. Det bästa från 60-talet – Filmmusik.nu

Filmmusik: 60-taletFrån Spotifysöndag #9 (3 november 2013). Länk till spellistan.

60-talet var inte bara pop- och rocklegendernas era. Under den här tiden skrevs en hel del oförglömlig filmmusik av genier som Herrmann, Barry, Morricone och Bernstein. Det är bara att lyssna och njuta!

10. NME’s 50 greatest movie soundtracks

NMEs 50 greatest movie soundtracksFrån Spotifysöndag #10 (10 november 2013). Länk till spellistan.

En utomordentligt trevlig samling filmmusik som huvudsakligen består av populära låtar associerade med filmer. NME’s 50 greatest movie soundtracks har ungefär en dubbel-CD:s omfattning med 42 spår. Varifrån ”50” kommer är osäkert.

Bildmaterial: Georges Biard, Valerie Macon, Fiffis filmtajm, Nationalparks

The following two tabs change content below.

Oliver Lindman

Fil kand i musik (Sussex University, Brighton) med tonvikt på komposition och musik i audio-visuella media. Har film och musik som främsta intressen, och uppskattar särskilt när de ingår äktenskap.

Latest posts by Oliver Lindman (see all)

Kommentera

Name and email are required. Your email address will not be published.