Ett första inlägg

Då har jag kommit igång med Filmmusik.nu. Temat är så gott som spikat. Den något klichéartade men dödligt effektiva taglinen är på plats.

Jag börjar med att presentera mig. Jag som startat upp det här projektet heter Oliver Lindman. Jag är musikstudent (har just avslutat mitt andra år av tre vid University of Sussex i Brighton) och ansvarar sedan tidigare för alldeles för många hemsidor med musiktema. Jag har till och med en sida om filmmusik sedan tidigare – Filmscore.se. Jag vågar nog påstå att det är den enda svenska, välutvecklade hemsidan uteslutande om filmmusik, och för filmmusikälskare.

(Så vad gör idioten? Tänker han konkurrera med sig själv?)

Första inläggetDet är givetvis på sin plats med en liten förklaring till detta dårskap. Faktum är att jag har känt att Filmscore.se inte riktigt har räckt till för vad jag har velat göra på sistone. Det finns arton anledningar till varför. Här är tre av dem:

1. Filmscore.se är inte en blogg. Det är en hemsida.

Jag har envist på senare tid försökt använda ”Filmscore” till att skriva aktivt om filmmusik, på det sätt jag känner att jag vill göra. Lösningen blev förstås att ta bort startsidan och ersätta den med en proper blogg. Men vad hände då? Jo, rent strukturellt sett hamnade sidans hundratals permanenta artiklar med fakta och tips om filmmusik i skymundan – och tappade en hel del besökare. Frustrerad bytte jag tillbaka till ursprungsdesignen och såg besökarna komma tillbaka igen. Men då slutade folk att hitta mina blogginlägg!

2. Filmscore.se kan inte återspegla min utveckling.

När jag drog igång ”Filmscore” så var jag en filmmusikentusiast, redo att använda alla superlativ i min vokabulär för att tipsa om mina favorit-soundtracks. Allteftersom tiden gick och jag lärde mig mer om konstarten började jag emellertid anamma en mer kritisk ”approach” till mitt lyssnande och skrivande, vilket också märks i mina senare artiklar. Problemet är att permanenta artiklar är tidlösa, och saknas tidshierarkier så förväntar man sig att varje artikel ska ligga i ungefär samma tonläge. Fortsätter jag arbeta aktivt med ”Filmscore” så kommer det bildas ett enormt gap mellan de äldsta och nyaste artiklarna, varför jag vill att sidan ska förbli ”den överentusiastiske nittonårige filmmusikälskarens sajt”.

3. Jag vill recensera filmer.

Jag har under åren utvecklat ett enormt intresse för film i allmänhet, och jag vill börja recensera film (och filmmusik också, för den delen). Både nytt och gammalt. Det finns inte utrymme för det på Filmscore.se.

Som ni märker så har Filmmusik.nu inte särskilt mycket innehåll än, men jag har så smått börjat lägga upp en plan för vilka olika kategorier jag kommer behöva. ”Recensioner” och ”Nyheter” är två självklara, men jag ämnar också ha en med titeln ”Produktion”. Jag har genom åren pysslat med en del små egna filmmusikprojekt, och under året som gått har jag varit involverad i ett antal mer seriösa projekt genom en filmförening där jag är medlem. Så det lär nog bli ett och annat inlägg om filmmusikskapande också.

Det var inte så dumt att samla sina tankar i form av ”ett första inlägg”! Sidan kommer förvisso uppdateras sparsamt så här i början, med sommaren på ingång, men under juli kommer det förhoppningsvis att hända en del saker!

Tills vidare, om nu någon skulle råka halka in här – kolla in Filmscore.se:s Spotifylista med filmmusikfavoriter!