Bästa filmmusik 2013 – Oscarsnomineringar

Oscarsnomineringar: bästa filmmusikSom många av oss känner till har årets Oscarsnomineringar meddelats, och särskilt intressanta för den här bloggen är förstås kategorierna Best Original Score och Best Original Song. Följande filmer nominerades i år:

Årets bästa filmmusik

Boktjuven (John Williams)

Gravity (Steven Price)

Her (William Butler, Owen Pallett)

Philomena (Alexandre Desplat)

Saving Mr. Banks (Thomas Newman)

Jag tänker vänta med ordentliga kommentarer och kvalificerade gissningar tills jag fått chansen att se Boktjuven och Her, men redan nu kan jag konstatera att det knappast finns en glasklar vinnare. Snart 82-årige John Williams nomineras igen för ett med Williams mått mätt halvintressant score till Boktjuven. Steven Price musik till Gravity är väldigt sofistikerat och genomtänkt men känns det som en typisk Oscarsvinnare verkligen? Her har jag inte ens kunnat komma åt soundtracket till så där har jag inget alls att säga än. Vad Philomena beträffar är huvudtemat oerhört Desplat och väldigt minnesvärt. Av de nominerade har Philomena tveklöst starkast identitet. Med Saving Mr. Banks lånar Newman flitigt från sig själv, men här finns en lång rad trevliga melodier (huvudtemat inte minst). Det här blir Newmans tolfte nominering, och än har han inte vunnit utmärkelsen!

Årets bästa sång

– ”Alone Yet Not Alone” (Bruce Broughton, Dennis Spiegel), Alone Yet Not Alone.

– ”Happy” (Pharrell Williams), Despicable Me 2.

– ”Let It Go” (Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez), Frost.

– ”The Moon Song” (Karen O, Spike Jonze), Her.

– ”Ordinary Love” (Paul ”Bono” Hewson, Dave Evans, Adam Clayton, Larry Mullen), Mandela: Long Walk to Freedom.

En lista som genomsyras av en sådan där ”ganska bra”-känsla. Jag har försökt lyssna in mig ordentligt på Golden Globe-vinnaren ”Ordinary Love”, men den blir inte bättre än just ganska bra. Samma sak med ”Let It Go”, som arbetat sig upp från tämligen ointressant till skapligt bra genom ett tiotal lyssningar. Och vill man ha en riktigt bra låt som heter ”Happy” så gör man bäst i att leta upp The Kooks ”Junk of the Heart (Happy)”. ”Alone Yet Not Alone” är en ganska blek men trevlig ballad välsignad med en äkta schlager-tonartshöjning mot slutet. ”The Moon Song” tar alla sina poäng på Karen Os fantastiska röst. Usch, jag vet faktiskt inte. Jag får återkomma.

The following two tabs change content below.

Oliver Lindman

Fil kand i musik (Sussex University, Brighton) med tonvikt på komposition och musik i audio-visuella media. Har film och musik som främsta intressen, och uppskattar särskilt när de ingår äktenskap.

Latest posts by Oliver Lindman (see all)

Kommentera

Name and email are required. Your email address will not be published.